Winkelen in Moraira

Het dorp Moraira biedt een uitstekend aanbod van winkels. Als vakantieganger of inwoner zul je hier veel basisinkopen prima kunnen doen. Voor specialistische of grote winkels zoals grote warenhuizen, doe-het-zelf zaken en grote elektronicaketens kun je naar steden zoals Benidorm, Alicante of Valencia rijden. Voor de alledaagse dingen kun je in Moraira uitstekend terecht. Houd er rekening mee dat sommige winkels (uitgezonderd de supermarkten) nog steeds de in Spanje veel toegepaste sista in ere houden. Vooral de winkels die wat minder gericht zijn op toeristen kunnen overdag zomaar een paar uur gesloten zijn.

Costa Blanca bezienswaardigheden

Moraira ligt aan de Costa Blanca. Behalve zon, zee en strand heeft de Costa Blanca ook een aantal bezienswaardigheden en attracties te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Costa Blanca op een rijtje gezet:
Costa Blanca bezienswaardigheden top 10

 

Winkelen in het centrum

Het centrum van Moraira biedt tientallen winkels waar je terecht kunt voor wat alledaagse zaken, voor typische toeristenspullen maar ook voor mode en accessoires. Het aanbod van winkels is niet dermate groot dat je zegt van zullen we eens lekker in Moraira gaan winkelen, maar is groot genoeg om in ieder geval eens wat rond te snuffelen. De meeste winkels vind je in de autovrije straten Calle de Barranquet en Calle de la Iglesia. Ook aan Calle de Castillo vind je wat winkeltjes. Verspreid over Moraira zitten er verder wat winkels zoals supermarkten, apotheken en een tijdschriftenwinkels. Aan de Ctra Calpe-Moraira (CV-746) zitten in Centro Commercial Kristal Mar ook wat toeristenwinkels waar je terecht kunt voor opblaasspeelgoed en luchtbedden, zonnebrand, speelgoed en souvenirs.

Aan de Avenida de Madrid kun je s avonds langs een vijftien tot twintigtal kraampjes wandelen. Hier worden onder andere sieraden, souvenirs, kunstwerken, schilderijen, tassen en natuurlijk ook de typische Spaanse waaiers aangeboden. Deze avondmarkt is tot ongeveer een uur of elf geopend.

De vrijdagmarkt

Het parkeerterrein achter Centro Commercial Kristal Mar verandert iedere vrijdag in een markt: de weekmarkt van Moraira. Vooral in de zomermaanden is deze markt drukbezocht. Je kunt er terecht voor alledaagse benodigdheden zoals groente en fruit, maar je kunt er ook wat heerlijke streekproducten kopen zoals olijfolie en honing. Er is een groot aanbod aan kleding en lederwaren. Voor de kinderen is er speelgoed te koop en natuurlijk voor de meisjes de typische Spaanse jurkjes met bijpassende schoentjes. Bij een bezoek aan een Spaanse markt hoort natuurlijk ook een portie calorierijke churros. Deze kun je hier vanzelfsprekend ook kopen. De vrijdagmarkt van Moraira begint ongeveer rond half negen. Houd er rekening mee dat parkeren in de buurt, vooral aan het einde van de ochtend als het op de markt op zijn drukst wordt, lastig kan zijn. Dat komt omdat de markt een groot deel van de parkeercapaciteit tijdelijk laat krimpen. Lastige situatie, want door de markt is er juist meer behoefte aan parkeerplek.

Supermarkten

Voor de dagelijks inkopen kun je in Moraira terecht bij meerdere supermarkten. Veruit de beste supermarkt is de vestiging van Pepe la Sal aan de weg naar Calp/Calpe. Deze supermarkt heeft versafdelingen waar menig slager, bakker, viswinkel of delicatessenzaak een puntje aan kan zuigen. Vooral op het gebied van vlees, vleeswaren en kazen is het aanbod enorm groot. Ook de groenteafdeling is er eentje om bijna jaloers op te worden. Mooie verse groentes, heerlijk fruit en een goed aanbod van verse kruiden vind je meteen aan de rechterkant zodra je de supermarkt binnenstapt. Pepe la Sal is vooral ook populair onder Nederlanders. Dat komt vanwege het ruime aanbod van Nederlandse producten in het assortiment. Dan heb je het niet alleen over pindakaas en hagelslag, maar ook over Conimex producten, paprikachips, borrelnootjes, ontbijtkoek, Nederlandse yoghurt, sausjes zoals pindasaus en nog veel meer producten die je zult herkennen uit de Nederlandse supermarkten (o.a. Euroshopper producten van Albert Heijn). Pepe la Sal heeft nog een tweede vestiging. Deze ligt aan de weg van Teulada naar Moraira. Deze winkel heeft een minder ruim en fraai aanbod dan de andere vestiging.

Een tweede supermarkt die je in Moraira ziet is Mas y Mas. Deze winkels zijn duidelijk herkenbaar aan de groen-gele huiskleuren. Mas y Mas ligt wat betreft aanbod en inrichting een stukje lager op de pikorde dan Pepe la Sal. Voor alledaagse zaken prima geschikt, maar geen feest om te winkelen zoals Pepe la Sal dat wel is. Door de komst van een Lidl en Aldi in Moraira vraag je je zelfs af of een supermarkt als Mas y Mas nog wel bestaansrecht heeft. Ze positioneren zichzelf net boven de goedkopere Lidl en Aldi, maar bieden niet zoveel meerwaarde.

Met de Aldi en Lidl zijn de twee goedkopere supermarkten van Moraira genoemd. Voor de vaste klanten van deze twee ketens is er geen verdere uitleg nodig. Het assortiment is vergelijkbaar met dat van andere vestigingen: vooral veel goedkope merken die gebaseerd zijn op duurdere A-merken en winkelen in een winkel waar de prijs belangrijker is dan het winkelgevoel. De Lidl ligt op de weg van Moraira naar Teulada. De Aldi ligt op de weg naar Benitachell en Javea.

In het centrum van Moraira zit een winkel van OpenCor. Hier ga je niet uitgebreid winkelen om een viergangendiner in elkaar te schroeven, maar haal je vooral wat basisproducten. Wat betreft assortiment is het een kruising tussen een kruidenier, een uitgebreide shop van een tankstation en een nachtwinkel. OpenCor is alle dagen van het jaar geopend vanaf 8 uur s morgens tot 2 uur s nachts.

Verse vis

In een vissersdorp als Moraira kun je natuurlijk volop verse vis kopen. De vestiging van Pepe la Sal aan de weg naar Calp/Calpe biedt een mooi aanbod van verse vis en schaaldieren. Het aanbod varieert dagelijks, omdat men afhankelijk is van wat er gevangen wordt. Een deel van de vis die hier verkocht wordt is lokaal, een deel komt van elders. Ook supermarkt Mercadona, gelegen op de weg van Moraira naar Javea, heeft een mooie visafdeling.

De meest verse vis koop je op de visafslag van Moraira. Deze traditionele visafslag (lonja) is geopend vanaf een uur of tien s morgens tot ongeveer 11 uur. De vis wordt hier door middel van een openbare veiling verkocht. Dit gebeurt door middel van afbod. De prijs wordt steeds verder verlaagd totdat een koper de vis wil kopen. Als de kapitein/visser de prijs te laag vindt, mag hij de partij van de veiling terugtrekken. De vis die op de visafslag van Moraira verkocht wordt is gevangen rondom de haven van Moraira door de uit vijf kleine vissersboten bestaande vissersvloot.

Openingstijden

De meeste winkels openen s morgens rond een uur of tien hun deuren, sluiten voor de sista hun deuren rondom een uur of 13:00 / 13:30 en gaan vervolgens rond een uur of 17:00 / 17:30 weer open om vervolgens ergens tussen 20 en 23 uur s avonds weer dicht te gaan. Niet alle winkels doen mee aan de sluiting tijdens de sista. Supermarkten maar ook veel toeristenwinkels houden hun deuren s middags gewoon geopend.

De meeste winkels zijn op zondag gesloten in Moraira. Uitzondering hierop vormen wederom enkele toeristenwinkels. Minimarkt OpenCor is alle zondagen gewoon geopend. Ook de grote vestiging van Pepe la Sal is op zondag open. In het zomerseizoen gewoon tot s avonds, buiten het hoogseizoen sluit deze supermarkt om 13:30 uur haar deuren.

Meer over winkelen in Moraira

De site Moraira-informatie.nl biedt redelijk veel informatie over winkelen in Moraira:
markten in Moraira
winkelen in Moraira

Meer info over Moraira

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Moraira:
Moraira informatie
Moraira informatie
Moraira op mooiste dorpjes.nl
Moraira tips
Moraira weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy