Het weer in Moraira

Moraira ligt aan de Costa Blanca in Spanje, een regio waar mooi weer één van de belangrijkste kenmerken is. De ligging aan de oostkant van het Iberisch schiereiland zorgt voor een mediterraan klimaat. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger wordt het klimaat van Moraira aangeduid met de code Csa. Bij dit klimaattype horen vrij lange warme zomers en vrij milde winters waarin er geen tot amper ruimte is voor winterse weersomstandigheden. In het geval van Moraira is het zelfs zo dat de kans op vorst of sneeuw uitermate klein is.

Warme zomers

De zomermaanden in Moraira staan vrijwel garant voor zomerse temperaturen. In de maanden juli en augustus ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond of net iets boven de tropische grens van dertig graden. Opvallend is hoe snel het kwik overdag oploopt. Vaak is het halverwege de ochtend al serieus warm in Moraira. ‘s Avonds blijft het ook lang zwoel. De minimumtemperatuur wordt meestal pas aan het begin van de ochtend gehaald, net voordat de zon opkomt. De maanden mei, juni en september kunnen warm tot zeer warm zijn, echter is er geen garantie. Zo heeft ook Moraira bijvoorbeeld in het jaar 2013 te maken gehad met het lang uitblijven van stabiel zomers weer. Pas in de laatste dagen van juni kwam er toen de weersomslag naar het serieus warme weer.

Gemiddeld is het in mei overdag tussen de 22 en 28 graden Celsius. Soms kan het echter koeler zijn en blijft het kwik onder de twintig graden steken. In juni ligt het gemiddelde al rond de 24 tot 29 graden Celsius, met af en toe al een tropische dag. Je merkt ook dat in die maand het zeewater wat op temperatuur komt. Juli en augustus zijn de warmste en droogste maanden, waarna september langzaam aan zorgt voor soms wat minder stabiel weer. De echte omslag vind echter plaats in oktober, hoewel dat per jaar kan verschillen. Soms duurt het zomerse weer tot ver in oktober door.

Zonnig weer in Moraira

Milde winters

De beschutte ligging tussen de bergen en de Middellandse Zee zorgt ervoor dat de winters in Moraira mild zijn. Niet voor niets dat er redelijk wat gepensioneerden voor gekozen hebben om naar Moraira te verhuizen. Hier geen geploeter door de sneeuw of valpartijen op bevroren straten. Hier geen stijve ledematen door de kou, maar gewoon genieten van lenteachtige temperaturen terwijl de meeste dagen het zonnetje heerlijk schijnt. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de winter. Ook in Moraira kan een regenachtige dag ervoor zorgen dat je eventjes geen zin hebt om naar buiten te gaan. Ook kan de wind tijdens de winter af en toe flink aantrekken. Feit blijft dat de winters veel milder zijn dan die in vrijwel heel Europa.

Wind

Wat vooral in de zomermaanden op zal vallen is dat er vaak vrij weinig wind staat in Moraira. Vooral als je in een villa verblijft in één van de urbanisaties dan zal de beschutte ligging er voor kunnen zorgen dat het vooral aan het einde van de avond zeer rustig is met de wind. Soms is er een dag dat de wind wel duidelijk aanwezig is. Dit is een signaal dat er eventjes twee weersystemen elkaar aflossen. Soms leidt het ook een dag(deel) met wat regen of onweer in, maar vaker nog gaat de wind gewoon weer liggen waarna het aangename weer ongestoord continueert.Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Moraira zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Moraira. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Moraira