Het weer in Moraira

Moraira ligt aan de Costa Blanca in Spanje, een regio waar mooi weer n van de belangrijkste kenmerken is. De ligging aan de oostkant van het Iberisch schiereiland zorgt voor een mediterraan klimaat. Binnen het klimaatsysteem van Kppen-Geiger wordt het klimaat van Moraira aangeduid met de code Csa. Bij dit klimaattype horen vrij lange warme zomers en vrij milde winters waarin er geen tot amper ruimte is voor winterse weersomstandigheden. In het geval van Moraira is het zelfs zo dat de kans op vorst of sneeuw uitermate klein is.

Costa Blanca bezienswaardigheden

Moraira ligt aan de Costa Blanca. Behalve zon, zee en strand heeft de Costa Blanca ook een aantal bezienswaardigheden en attracties te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Costa Blanca op een rijtje gezet:
Costa Blanca bezienswaardigheden top 10

 

Warme zomers

De zomermaanden in Moraira staan vrijwel garant voor zomerse temperaturen. In de maanden juli en augustus ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond of net iets boven de tropische grens van dertig graden. Opvallend is hoe snel het kwik overdag oploopt. Vaak is het halverwege de ochtend al serieus warm in Moraira. s Avonds blijft het ook lang zwoel. De minimumtemperatuur wordt meestal pas aan het begin van de ochtend gehaald, net voordat de zon opkomt. De maanden mei, juni en september kunnen warm tot zeer warm zijn, echter is er geen garantie. Zo heeft ook Moraira bijvoorbeeld in het jaar 2013 te maken gehad met het lang uitblijven van stabiel zomers weer. Pas in de laatste dagen van juni kwam er toen de weersomslag naar het serieus warme weer. Gemiddeld is het in mei overdag tussen de 22 en 28 graden Celsius. Soms kan het echter koeler zijn en blijft het kwik onder de twintig graden steken. In juni ligt het gemiddelde al rond de 24 tot 29 graden Celsius, met af en toe al een tropische dag. Je merkt ook dat in die maand het zeewater wat op temperatuur komt. Juli en augustus zijn de warmste en droogste maanden, waarna september langzaam aan zorgt voor soms wat minder stabiel weer. De echte omslag vind echter plaats in oktober, hoewel dat per jaar kan verschillen. Soms duurt het zomerse weer tot ver in oktober door.

Milde winters

De beschutte ligging tussen de bergen en de Middellandse Zee zorgt ervoor dat de winters in Moraira mild zijn. Niet voor niets dat er redelijk wat gepensioneerden voor gekozen hebben om naar Moraira te verhuizen. Hier geen geploeter door de sneeuw of valpartijen op bevroren straten. Hier geen stijve ledematen door de kou, maar gewoon genieten van lenteachtige temperaturen terwijl de meeste dagen het zonnetje heerlijk schijnt. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de winter. Ook in Moraira kan een regenachtige dag ervoor zorgen dat je eventjes geen zin hebt om naar buiten te gaan. Ook kan de wind tijdens de winter af en toe flink aantrekken. Feit blijft dat de winters veel milder zijn dan die in vrijwel heel Europa.

Wind

Wat vooral in de zomermaanden op zal vallen is dat er vaak vrij weinig wind staat in Moraira. Vooral als je in een villa verblijft in n van de urbanisaties dan zal de beschutte ligging er voor kunnen zorgen dat het vooral aan het einde van de avond zeer rustig is met de wind. Soms is er een dag dat de wind wel duidelijk aanwezig is. Dit is een signaal dat er eventjes twee weersystemen elkaar aflossen. Soms leidt het ook een dag(deel) met wat regen of onweer in, maar vaker nog gaat de wind gewoon weer liggen waarna het aangename weer ongestoord continueert.

Klimaattabel van Moraira

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 6 6 5 32 mm 15
februari 16 7 6 5 32 mm 14
maart 18 8 7 5 35 mm 14
april 21 10 8 6 37 mm 15
mei 24 13 9 5 31 mm 18
juni 27 17 10 2 21 mm 21
juli 30 20 11 1 9 mm 24
augustus 31 21 9 2 19 mm 26
september 28 18 8 3 44 mm 24
oktober 23 14 7 5 82 mm 21
november 20 10 6 6 53 mm 18
december 16 7 5 5 47 mm 16
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Als je naar Moraira wilt gaan om van warm weer te genieten dan kun je het beste tussen eind juni en begin september reizen. Het kwik loopt dan vrijwel alle dagen op naar ten minste 27-28 graden, het zwembadwater is dan aangenaam water en ook de zee heeft dan een prima temperatuur. Vlak aan de kust is het zeewater dan gemiddeld 24 tot 27 graden Celsius. Houd er echter rekening mee dat Moraira vooral vanaf half juli tot eind augustus wel erg druk kan zijn. Dat merk je vooral in de avonduren met parkeren en de drukte bij een aantal restaurants.

Wie wel van de warmte wil genieten maar al zucht bij de gedachte aan tropische temperaturen die kan beter juni of september kiezen als reisperiode voor Moraira. Het scherpe is dan meestal wel van de warmte af, hoewel daar nooit garanties voor zijn.

Wie in de meivakantie naar Moraira wil reizen die moet er rekening mee houden dat het soms frisser kan zijn dan je zou willen voor een strandvakantie. Het zeewater maar ook het zwembadwater is dan nog niet op temperatuur. De herfstvakantie vormt vooral een risico wat betreft de kans op onbestendige dagen. Wie in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie naar Moraira wil gaan die moet dat niet meer voor het strandleven doen, maar om de kou in Nederland te ontlopen..

Meer info over Moraira

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Moraira:
Moraira informatie
Moraira informatie
Moraira op mooiste dorpjes.nl
Moraira tips
Moraira weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy