Vervoer in Moraira

Als je in Moraira op vakantie gaat dan zul je hoogstwaarschijnlijk een vorm van vervoer nodig hebben. In het geval dat de accommodatie zich in de dorpskern bevindt dan red je je mogelijk nog zonder een auto of ander vervoermiddel, maar in alle andere gevallen is transportmiddel wel aan te raden. Het allerhandigste is als je een eigen auto bij je hebt of als je een huurauto ter beschikking hebt. Je kunt dan naar het dorp rijden als dat nodig is, boodschappen gaan doen met de auto of de omgeving van Moraira gaan verkennen met de auto.

De auto

De auto is in veel gevallen het beste vervoermiddel binnen Moraira. Buiten het centrum zijn de wegen veelal bochtig en soms vrij steil. Dat komt omdat een redelijk deel van Moraira heuvelachtig is. De wegen zijn over het algemeen in prima staat. Pas wel op als je door woonwijken en urbanisaties rijdt. Het is niet altijd even overzichtelijk. Pas je snelheid daar op aan en wees voorbereid op de mogelijkheid van auto’s die een privéterrein verlaten.

Auto in Moraira

Auto huren

Voor veel mensen is een huurauto onmisbaar als ze een vakantie in Moraira vieren. Een uitzondering is natuurlijk als je je eigen auto bij hebt of als je accommodatie in het centrum van Moraira ligt. In het laatste geval is een huurauto vaak nog een interessante optie als je van plan bent om er een paar keer op uit te trekken. Georganiseerde excursies vanuit Moraira komen niet zoveel voor. Huurauto’s zijn aan de Costa Blanca vrij gunstig geprijsd. Let wel goed op als je prijzen met elkaar gaat vergelijken. De basisprijs kan door verschillende elementen nog flink opgedreven worden. Zo zijn er verhuurders zoals Goldcar die je verplicht een volle tank brandstof af laten nemen tegen prijzen die vaak hoger liggen dan de prijs aan de pomp. Alle diesel of benzine die in de auto overblijft bij inleveren heb je wel betaald maar krijg je niet terug. Pure winst voor de autoverhuurder. Als je een villa huurt in Moraira kijk dan zeker ook eventjes of de verhuurder samenwerkt met een betrouwbare lokale verhuurder.

Wij huren zelf tegenwoordig onze huurauto’s altijd via Sunny Cars. Dit bedrijf werkt al tientallen jaren als tussenpersoon en heeft een goede reputatie opgebouwd. Als je bij hen huurt is een all-in verzekering altijd inbegrepen en hoef je geen verplichte tank brandstof af te nemen.

Bekijk huurauto’s vanaf Alicante Airport bij Sunny Cars

Bekijk huurauto’s vanaf Valencia Airport bij Sunny Cars

Parkeren in Moraira

In grote delen van het centrum van Moraira geldt dat je moet betalen om je auto te parkeren. Je herkent de betaald parkeren plekken aan de blauwe lijnen en parkeervakken. Je moet dan betalen vanaf 9 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds. In de zomermaanden zelfs tot 21 uur ‘s avonds. Tijdens de lunchpauze hoef je niet te betalen. De controleurs in Moraira zijn erg actief. Vooral in de zomermaanden zie je tussen acht en negen uur ‘s avonds de parkeerwachters massaal controleren. Ze hebben dan ook redelijk vaak prijs.

Gratis parkeren doe je buiten het centrum (o.a. bij de stranden van Moraira) en op het grote parkeerterrein achter het gemeenschapsgebouw bij de rotonde. Dit is de plek waar op vrijdag de wekelijkse markt plaatsvindt (dus: bijna geen parkeerplaatsen overdag) en waar de kleine permanente kermis staat.

parkeren in Moraira kost geld

Openbaar vervoer

Moraira heeft geen eigen busnetwerk. Trams, metro’s of trolleybussen kun je hier helemaal al vergeten. Wel is er een busdienst die van Calpe naar Teulada rijdt (en andersom natuurlijk). Deze doorkruist Moraira. Als je in de westelijke urbanisaties verblijft, in de buurt van supermarkt Pepe la Sal, dan kun je deze bus gebruiken om vanaf Pepe la Sal naar het centrum van Moraira te reizen (en omgekeerd). Deze busdienst rijdt slechts zes keer per dag.

De beste manier om je te laten vervoeren is per taxi. Moraira heeft een eigen taxibedrijf die 24 uur per dag operationeel is. Moraira telt één taxistandplaats. Deze zit in het centrum van Moraira. Je kunt taxi’s reserveren via telefoonnummer 679 342 170 of 660 134 176. De centrale is 24 uur per dag bereikbaar.

Taxi in Moraira

Fietsen in Moraira

Als je wilt gaan fietsen in Moraira dan moet je er rekening mee houden dat er weinig fietspaden zijn en dat de fietspaden die er wel zijn niet altijd de allerbeste zijn. Fietsen met (jonge) kinderen zouden wij daarom afraden in Moraira. Fietsen gebeurt hier vooral als sport en veel minder als manier van transport, zoals in Nederland. De wegen in Moraira zijn zelden vlak. Zeker als je vanuit Moraira de villawijken in wilt fietsen dan kan het soms best pittig zijn door de hoogteverschillen die je moet overbruggen. Dat geldt ook voor uitstapjes op de fiets naar omliggende dorpen zoals Calp, Teulada, Benissa en Xàbia.

Neem je zelf geen fiets mee dan kun je in Calp/Calpe een fiets huren. Fietsverhuurder Sol y Bike zit in het centrum van Calp. Hier kun je allerlei soorten fietsen huren zoals mountainbikes (ook met wegbanden), racefietsen en elektrische fietsen. Het handigste is om vooraf te reserveren. Dat kan gewoon in het Engels via e-mail.

fietspad in Moraira