Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Moraira reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, veiligheid, alarmnummers, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar de Moraira. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Moraira-sites en in reisgidsen over Moraira en de Costa Blanca.
Handig om te weten
Alarmnummer
Het algemene alarmnummer is in Moraira (en de rest van Spanje) hetzelfde als in Nederland: 112. Dit gratis noodnummer schakelt je door naar de hulpdienst(en) die jij op dat moment nodig hebt. Zorg er wel voor dat je tenminste Engels, maar nog beter Spaans spreekt. De operators die bij 112 werken spreken geen Nederlands.
Is er geen sprake van echte nood, maar wil je de politie bellen, dan kun je het beste de Guardia Civil bellen. Hun telefoonnummer is 062. Dit nummer gebruik je onder andere voor aangiftes van diefstal.
Criminaliteit
De statistieken zijn voor Moraira gunstiger dan elders aan de Costa Blanca, maar ook hier kun je met criminaliteit te maken krijgen. Pas daarom goed op je spullen. Loop niet te opzichtig te pronken met dure sieraden of apparatuur, want voor dieven ben je al snel een gewilde prooi. Waar je in Moraira mogelijk mee te maken kunt krijgen is zakkenrollerij (pas vooral op tijdens de wekelijkse markt op vrijdag), diefstal op het strand als je je spullen onbeheerd achterlaat en in toenemende mate inbraken in villa’s. Omdat de kluisjes in villa’s vaak te klein zijn om alles in op te bergen is er voor een dief altijd wel iets te halen. Gewelddadige overvallen komen vooralsnog niet veel voor in Moraira.
Drinkwater
Het kraanwater in Moraira is drinkbaar. Er zijn geen directe risico’s voor de gezondheid als je leidingwater drinkt. Echter heeft het water wel een onaangename geur en smaak, vooral door het gebruik van chloor om het water te zuiveren. Als je water wilt drinken (of er koffie/thee mee wilt maken) kun je veel beter mineraalwater uit flessen kopen. Dit is hier veel goedkoper dan in Nederland. Voor het gemak verkopen de supermarkten ook flessen van 5 liter of meer.
Douane & documenten
Officieel heb je voor het passeren van de grens geen paspoort of identiteitskaart nodig omdat Spanje tot de zogenaamde Schengenlanden behoort. Daardoor is er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist het je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren.
In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden.
Elektriciteit
Wie naar Moraira reist hoeft zich niet druk te maken om reisstekkers. De stopcontacten en stekkers die men in Moraira (en elders in Spanje) gebruikt zijn van hetzelfde soort als in Nederland en België. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de stroomcapaciteit in je vakantiewoning vaak lager is dan dat je thuis gewend bent. Teveel zware apparatuur tegelijkertijd gebruiken kan er toe leiden dat de stroom eruit klapt.
Excursies en tickets
Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in de buurt van Moraira bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Moraira.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Moraira
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in de buurt van Moraira via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in de buurt van Moraira via GetYourGuide
Feestdagen
Moraira kent een aantal lokale feesten, die uitbundig gevierd worden. De week voor Pasen is het de beurt aan de Heilige Week (Semana Santa). De derde week van juni staat in het teken van de viering van “Moros y Cristianos”, waarna het de beurt is aan de Patroonsfeesten van Moraira in juli. Dit zijn de meest uitbundige feesten in het dorp. Voor een actueel overzicht van de feesten en feestdagen in Moraira kun je het beste eventjes google gebruiken. De data en invulling kunnen verschillend zijn per jaar.
Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden in Moraira. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.
Men kent in Spanje geen 2e Paasdag, 2e Pinksterdag of 2e Kerstdag.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren
Fooien
Als je bij een bar of restaurant afrekent is het vrij gebruikelijk om het bedienend personeel een fooi te geven. Deze fooi bedraagt normaal gesproken zo’n vijf tot ten hoogste tien procent van de rekening. Ook kamermeisjes (1 tot 2 euro per dag), kruiers (1 tot maximaal 2 euro per koffer/tas) en taxichauffeurs (afronden) rekenen op een fooi.
Geld
Spanje heeft net als Nederland de euro als wettig betaalmiddel. Je betaalt dus ook in Moraira gewoon met euro’s. Op best veel plekken kun je met een creditcard betalen. Zelfs je boodschappen kun je met creditcard afrekenen, zoals bij supermarkt Pepe la Sal. Geld opnemen kun je via de verschillende geldautomaten die je verspreid door Moraira vindt. De hoogste concentratie aan geldautomaten vind je in het centrum van Moraira.
Honden
Honden zijn van harte welkom in Moraira. Je kunt je huisdier dus gerust meenemen als je een vakantie in Moraira gaat vieren. Er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo moeten honden binnen de hele gemeente aangelijnd zijn als je er mee naar buiten gaat. Ook is het verplicht om de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Een derde ding wat wel handig is om te weten: honden zijn niet welkom op de stranden.
Medische zorg
Je gezondheid is belangrijk. Daarom is goede medische zorg onontbeerlijk, ook als je op vakantie bent. Gelukkig kun je in Moraira terugvallen op diverse artsen die Engels en/of Duits spreken. Sommige artsen spreken (ook) Nederlands. In het nabijgelegen Teulada is er een medisch centrum. Ziekenhuizen kent Moraira niet. Daarvoor zul je naar Denia, Beniarbeig of Villajoyosa moeten reizen. Indien er een levensbedreigende situatie is moet je net als in Nederland 112 bellen.
Houd er rekening mee dat je een medicijnenpaspoort meeneemt als je naar Moraira reist. Ten eerste kan de douane zien dat eventueel meegebrachte medicijnen inderdaad voorgeschreven zijn voor de betreffende reiziger. Ook kan een arts of apotheek zien welke medicijnen er al gebruikt worden.
In Moraira zitten vier apotheken. Hier kun je voorgeschreven medicijnen halen, maar ook terecht voor niet-voorgeschreven medicijnen zoals pijnstillers, maagtabletten, neusspray of hoestdrankjes. Er is altijd een apotheek die nachtdienst of weekenddienst heeft. Via telefoonnummer 965 740 946 weet u welke apotheek dat is.
Behalve gewone artsen zijn er ook meerdere tandartsen en dierenartsen in Moraira gevestigd.
Muggen
Wie in de zomermaanden ‘s avonds buiten zit die heeft grote kans om last te hebben van muggen. In het dorp Moraira zelf valt het nog wel mee, maar zeker als je in de bewoonde gebieden zit die iets van zee afgelegen zijn dan kun je met name in de piek van de zomer vel last hebben van deze insecten. Tot tegen zonsondergang zie je ze niet tot amper. Vanaf zonsondergang komen ze ineens tevoorschijn op zoek naar mensenbloed. Muggenwerende middelen (het liefste met DEET erin) en beschermende kleding kunnen ervoor zorgen dat ze je niet of amper te grazen nemen. Zorg ervoor dat vanaf zonsondergang de deuren en ramen dicht zijn of dat ze beschermd zijn met horren. Op die manier voorkom je dat de muggen naar binnen komen en je nachtrust verstoren.
Prijsniveau
Moraira is absoluut geen dure vakantiebestemming. De prijzen voor uit eten liggen gemiddeld iets lager dan in Nederland. Het lijkt erop dat de gehanteerde prijzen vooral realistischer zijn. Iets wat goedkoop is (ingrediënten en/of bereiding) wordt hier zelden tegen woekerprijzen op de kaart gezet. Wel liggen de prijzen wat hoger dan landinwaarts, maar dat is inherent aan het toerisme. Relatief goedkoop in Moraira zijn de inkopen bij de supermarkt, verse vis en alcoholische dranken. Net als overal in Spanje liggen ook hier de prijzen voor brandstof en sigaretten lager dan in Nederland.
Taal
In Moraira spreekt de autonome bevolking Spaans of Valenciaans. Dit laatste is een variatie op het in het noordoosten van Spanje gesproken Catalaans. Als toerist kun je op veel plekken gewoon Engels en in mindere mate ook Duits of Nederlands spreken. Ongeveer zestig procent van de inwoners in Moraira heeft een andere moedertaal dan Spaans. Ga er echter niet zomaar van uit dat iedereen een andere taal dan Spaans spreekt en/of verstaat. Je zult geregeld meemaken dat je toch echt in een paar woordjes Spaans zult moeten communiceren, bijvoorbeeld als je in een supermarkt een vraag wilt stellen aan het personeel.
Tijdsverschil
Moraira kent geen tijdsverschil met Nederland of België. Ook de zomertijd en wintertijd lopen gelijk, omdat Spanje een zelfde zomertijdregeling heeft als Nederland.
Zon
De zomers gaan gepaard met overwegend zonnig weer. Aangenaam, maar ook gevaarlijk. De directe en mogelijk indirecte gevolgen door blootstelling aan de zon zijn inmiddels bij het grote publiek wel bekend. Houd er rekening mee dat de zonkracht hier nog een stukje sterker is dan tijdens zomerse dagen in Nederland. Zo kan een kwartier onbeschermd zonnen midden op de dag al leiden tot verbranding van de huid. Zeker mensen die vrij gemakkelijk verbranden zijn sneller de pineut dan ze denken. Wees daarom verstandig en vermijd de zon zoveel mogelijk tijdens de felste uren (11 uur tot half 4) en smeer je regelmatig goed in met een antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Ook uitdroging ligt op de loer. Drink daarom voldoende, het liefste water.